§ 4.1 I alkoholloven brukes alkoholdig drikk som fellesbetegnelse på drikker som inneholder mer enn 2,5 volumprosent alkohol (aldersgrensebestemmelsen også gjelder for drikk med mellom 07, og 2,5 volumprosent alkohol).
Definisjon av de tre gruppene alkoholholdig drikk, jf. alkoholloven § 1-3:
Gruppe 1: drikk som inneholder over 2,5 og høyst 4,7 volumprosent alkohol
Gruppe 2: drikk som inneholder over 4,7 og mindre enn 22 volumprosent alkohol
Gruppe 3: drikk som inneholder fra og med 22 til og med 60 volumprosent alkohol
Alkoholloven gir også definisjoner av begrepene salg og skjenking, jf. § 1-4:
Med salg forstås overdragelse av alkoholholdig drikk til forbruker mot vederlag for drikking utenfor salgsstedet.
Med skjenking forstås salg for drikking på stedet. Som skjenking regnes det også når bevillingshaver vet om at det drikkes i deler av hans hus som han har rådighet over, eller på andre steder i hans besittelse, eller på husets nærmeste tilliggelser.
§ 4.2 Følgende typer virksomhet kan tildeles skjenkebevilling for alkoholholdig drikk i gruppe 1, gruppe 2 og gruppe 3:
a) Spisesteder
i. restauranter
ii. kafeer
b) Frittstående barer
c) Diskotek
d) Puber
e) Utendørs servering
f) Selskapslokaler - bevilling kan gis til sluttet selskap:
i. bevilling ved enkelt anledning.
ii. ambulerende bevilling.
§ 4.3 Skjenkebevillinger kan ikke gis til gatekjøkken og kiosker.
§ 4.4 Skjenkesteder som får alminnelig bevilling for skjenking av alkoholholdig drikke i gruppe 1 og gruppe 2 kan gis bevilling til skjenking av alkoholholdig drikk gruppe 3 (med mellom 22 og 60 volumprosent alkohol: brennevin) i forbindelse med sluttet selskap. Det settes som vilkår at det skal meldes fra til bevillingsmyndigheten om når slike selskap skal finne sted.
§ 4.5 Utvidelse av eksisterende bevilling for en enkelt anledning (dvs. flytte bevillingen til annet skjenkested), gis kun i forbindelse med arrangement for virksomhetens ansatte eller dets gjester.
§ 4.5.1 Tildeling av slik bevilling er iht. disse retningslinjers § 2.2, delegert til kommunedirektør.
§ 4.6 Bevilling for enkeltanledning kan gis til ulike åpne arrangementer, som festivaler, messer og lignende. Eventuell tildeling vil da skje i nært samarbeid med politiet. Ved de arrangementer, som er åpne for alle, vil tildeling av bevilling være avhengig av at det etableres sikre ordninger for at ungdom under 18 år ikke blir solgt eller skjenket alkoholholdig drikke.
§ 4.6.1 Tildeling av slik bevilling er iht. disse retningslinjers § 2.2, delegert til kommunedirektøren.
§ 4.7 Virksomheter som søker om fast bevilling kun til sluttet selskap kan gis bevilling til skjenking av alkoholholdig drikke også i gruppe 3.
§ 4.8 Skjenkebevilling kan utvides til å gjelde tilvirkning av alkohol som ikke er brennevin eller til innførsel av slik alkoholholdig drikk som bevillingen gjelder for skjenking i egen virksomhet (jf. alkoholloven § 4-2), så fremt kravene i alkohollovens § 1-7e er oppfylt.