Vedtekter SFO - Kommunale vedtekter for skolefritidsordninger i Rauma kommune

Rauma kommunestyre sak 53/24  

Vedtak 20.06.2024, med virkning fra 01.08.2024

 

 

 

1.     Hjemmel og virkeområde

Skolefritidsordningen i Rauma kommune drives med hjemmel i Opplæringslova § 13-7, Forskrift til opplæringslova, kapittel 1B. og Forskrift om rammeplan for skolefritidsordningen (FOR-2021-05-31-1825) og de til enhver tid gjeldende vedtekter.

2.     Formål og innhold

Skolefritidsordningen er et omsorgs- og aktivitetstilbud utenom den obligatoriske skoledagen for alle elever på 1.-4. trinn, og for barn med særskilte behov på 1.-7. årstrinn.

Tilbudet skal dekke barna sine behov for lek, kulturaktiviteter og sosial læring. Det skal derfor legges til rette for variert lek, kultur- og fritidsaktiviteter som skal bidra til en utvikling av erfaringsgrunnlag, ferdigheter og kunnskaper på ulike områder.

Hver enkelt skolefritidsordning i kommunen utarbeider en årsplan som konkretiserer innholdet i tilbudet. Aktivitetene skal foregå innenfor en trygg sosial og pedagogisk ramme og være en del av skolen sin totale virksomhet.

3.     Eierforhold

Rauma kommune eier og driver skolefritidsordningene ved de kommunale skolene.

4.     Bemanning og ledelse

Rektor har det administrative og pedagogiske ansvaret for ordningen. Leder for SFO har det daglige ansvaret for driften av skolefritidsordningen.

Skolefritidsordningen skal ha en ledelsesressurs som er i samsvar med gjeldende særavtale, jf. SFS 2201.

Veiledende bemanningsfaktor er 1:15, eller en voksen pr. 15 barn. Bemanningen være tilpasset barnas alder, og i tillegg skal behov for særskilt oppfølging av enkeltbarn eller grupper ivaretas på en forsvarlig måte.

5.     Brukermedvirkning

Samarbeidsutvalget (SU) ved grunnskolene skal være et rådgivende, kontaktskapende og samordnende organ for alle parter i skolesamfunnet. Utvalget skal særlig arbeide for god kommunikasjon og informasjon mellom skolens ledelse, elever, foresatte og ansatte. Samarbeidsutvalget skal styrke elevers og foreldres mulighet for medvirkning.

SU kan uttale seg om alle saker som gjelder skole og SFO.

Det skal velges en foreldrekontakt blant de foreldre som har barn i skolefritidsordningen, som blir medlem av SU. Foreldrekontakten skal ivareta barnas og foreldrenes interesser i SFO og fungere som bindeledd mellom barna/foreldrene, den daglige ledelsen og skolens ledelse.

Alle foreldre som har barn i SFO, skal kalles inn til minst ett foreldremøte i løpet av året.

6.     Åpningstid

Åpningstiden er innenfor tidsrammen 07:00-17:00, med lokale variasjoner innenfor tidsrammen. Skolene fastsetter åpningstiden innenfor gjeldende tidsramme. SFO sitt ordinære tilbud følger gjeldende skolerute. Siste skoledag før jul og siste skoledag før sommerferien stenger SFO-tilbudet samtidig som skolen stenger, dvs. ca. kl. 12:00.

Før skolestart i august, i skolens høst- og vinterferie og etter skoleslutt i juni, kan det gis SFO-tilbud dersom det er minst seks søkere i kommunen. Dette tilbudet kan samordnes med andre skoler eller med en barnehage i nærheten.

7.     Opptak

Rektor har myndighet til å gjøre opptak til skolefritidsordningen. Søknad om opptak skal sendes til den enkelte skole på fastsatt søknadsskjema.

Hovedopptaket til nytt skoleår har søknadsfrist 1. mai. Barn som har søkt innen fristen vil få plass fra neste skoleår. Søknader utenom hovedopptaket behandles fortløpende. Ved flytting internt i kommunen, følger innvilget SFO-plass med til ny skole. Ved søknad utenom hovedopptaket eller ved intern flytting, og hvor en elev har behov for særskilt tilrettelegging, vil plassen bli innvilget så raskt som mulig, og senest innen én måned.

Opptaket gjelder for ett skoleår, eller til plassen sies opp, jf. vedtektenes pkt. 7.

Det må søkes spesifikt om opphold i skolefritidsordningen før skolestart i august, i skolens høst- og vinterferie og for uker etter skoleslutt i juni. Søknaden sendes til den enkelte skole på fastsatt søknadsskjema innen de fristene som skolen setter. Det er kun mulig å søke om opphold i hele uker utenom skoleruta.

8.     Oppsigelse

Oppsigelse av plass må gjøres skriftlig til skolen/SFO med én måneds varsel, regnet fra den første i måneden. Oppsigelser/endring av plass etter 1. april, medfører betaling ut skoleåret.

9.     Foreldrebetaling

Kommunen fastsetter satser for foreldrebetaling. Foreldrebetalingen kreves inn med 11 betalingsterminer, det vil si fra august til juni, med halv faktura i august og juni. Juli er betalingsfri.

Betaling skjer for inneværende måned med forfall den 15. Kommunen krever inn foreldrebetaling for hele måneder i samsvar med oversikten fra skolen. For barn som blir innmeldt etter skolestart, krever man foreldrebetaling fra og med den datoen barnet er innmeldt i ordningen.

Opphold i SFO før skolestart i august, i skolens høst- og vinterferie og etter skoleslutt i juni, faktureres i tillegg.

Foreldre som henter barn for sent i skolefritidsordningen, vil bli fakturert for tilleggstid. Satsen for tilleggstid er satt til kr 100,- for hvert påbegynte kvarter, og faktureringen kommer som tillegg til ordinær foreldrebetaling påfølgende måned.

Mat-/kostpenger kommer i tillegg til den faste satsen for foreldrebetaling.

Kommunen kan si opp SFO-plassen ved manglende betaling utover to måneder.

Familier må gjøre opp for tidligere ubetalte regninger fra barnehage eller skolefritidsordning før barnet kan starte i SFO.

10.  Moderasjonsordninger

10.1.     Redusert foreldrebetaling i SFO for husholdninger med elever på 1.-4. trinn

Husstander med lav inntekt kan få redusert oppholdsbetaling. Ordningen sikrer at ingen familier skal bruke mer enn maksimalt seks prosent av sin samlede brutto årsinntekt til å betale for en SFO-plass.

Eget søknadsskjema må benyttes, og spesifisert dokumentasjon må følge søknaden. For søknader før 1. august gjelder kommunen sitt vedtak fra 1. august og ut skoleåret. Blir det søkt etter 1. august, gjelder vedtaket fra første hele måned etter søknadstidspunktet og ut skoleåret. Det gis ikke tilbakevirkende kraft ved innvilgelse av redusert betaling.

10.2.     Gratis SFO for elever med særskilte behov på 5.-7. trinn

Det tilbys gratis SFO for barn på 5.-7. trinn med særskilte behov.

10.3.     12 timer gratis SFO for elever på 1.-3. trinn

Alle elever på 1.-3. trinn med SFO-plass, skal få 12 timer gratis SFO per uke. Opphold opp til og med 50 % blir gratis. Opphold over 50 % blir fakturert på vanlig måte for det resterende beløpet, som vist under.

OppholdBetaling
12 timer gratis kjernetid (mandag-fredag) *Gratis
2 hele dager (40 %)Gratis
2 hele dager og en morgen (50 %)Gratis
3 hele dager (60 %)10 %
4 hele dager (80 %)30 %
5 hele dager (100 %)50 %

 

*Hver enkelt skolefritidsordning i kommunen tilbyr 12 timer gratis kjernetid innenfor åpningstid, basert på foreldrenes ønsker og lokale forhold. Det må være mulig å få hele dager gratis, og det må være mulig å spre timene over alle dager. Detaljene framkommer på hver enkelt skoles hjemmeside.

Moderasjonen gjelder barn som er påmeldt et ordinært opphold i SFO og vil bli gitt automatisk.

11.  Leke- og oppholdsareal

Skolefritidsordningen disponerer skolens totale areal til sin virksomhet.

12.  Forsikring

Barna i skolefritidsordningen er forsikret etter samme ordning som gjelder for elever i grunnskolen i Rauma.

13.  Skyss

Transport til og fra skolefritidsordningen er foreldrene sitt ansvar.

14.  Taushetsplikt

Alle tilsatte i skolefritidsordningen og medlemmer i styrende organ har taushetsplikt etter de samme reglene som gjelder for grunnskole, jf. opplæringslova § 15-1.

15.  Godkjenning og endring av vedtektene

Vedtektene og endringer skal godkjennes av kommunestyret i Rauma kommune og trer i kraft fra og med den virkningsdato som er oppgitt i vedtaket.