Programmet var innholdsrikt og variert. Tidligere salgs- og markedssjef på Raumabanen, Terje Fossum, holdt foredraget «Raumabanen i et tidsperspektiv». Han orienterte om jernbaneoppbyggingen i Norge som foregikk på slutten av 1800 tallet og inn i 1900 tallet. Han viste til hvilke store endringer samfunnet gjennomgikk samtidig. For sammen med byggingen fulgte arbeidere, rallere, som kom fra andre steder i landet og også fra Sverige. Mange av rallerne reiste også fra anlegg til anlegg ulike steder i landet. De brakte dermed med seg ny kultur til Raumadalen. Fossum gikk også gjennom alle stasjonene som var på Raumabane i sin storhetstid.
Leif-Jonny Olestad er kjent for sitt store engasjement for Raumabanen. Han har opprettet en facebook-gruppe i forbindelse med jubileet som snart har 3000 følgere. På denne siden legge Olestad ut jernbanebilder. Et knippe av disse bildene fikk vi sett på Fredheim.
Gro Suvatn er leder for Øverdalen bygdekvinnelag, et lag med 15 medlemmer bosatt i bygda eller med annen tilknytning til bygda. Hun kunne fortelle at forsamlingshuset Fredheim var bygd i tilknytningen til byggingen av Raumabanen da det var 750 innbyggere i bygda Verma, som nå har 60 innbyggere. Hun viste også til at det hadde vært en sterk arbeiderbevegelse i bygda under byggingen, noen flere gamle arbeiderfaner som var utstilt viste.
Suvatn presenterte kveldens servering som skulle gjenspeile noe av det arbeiderne på anlegget spiste. Det ble servert vassgraut av byggmel fra Sagelva vasskraftsenter. Hun kunne orientere om at tidligere ble vassgraut gjerne brukt til flere måltider om dagen. Den ble enten spist varm ved koking eller dagen etter som «vermt-på-graut». Da kokte man opp melk og varmet
biter av den kalde grøten oppi. Til kaffen ble det servert snipper som også er en lokal rett. Det ble også servert smurt lefse fra Verma mat som er det lokale lefsebakeriet i bygda.
Kvelden fikk en lystig avslutning med god musikk fra Rauma spelemannslag. Leder Dag Søvik hadde knyttet opptreden til Ole Wenge som er kjent for å ha skrevet mye musikk og som har fått tilnavnet «Trekkspillets myllargutt». Søvik kunne også presentere bakgrunnen til låtene som ble spilt med bilder og historier. Avslutnings-nummeret ble spilt på en fele som en raller hadde byttet bort i penger for å kunne reise til Oslo, og som Søvik hadde greid å spore opp.
Kvelden kan oppsummeres med disse ord: Fullsatt forsamlingshus på Verma med god stemning og allsidig program. Hektisk koking av vassgraut på kjøkkenet med runder i bygda for å skaffe flere kasseroller etter hvert som hundre gjester trakte inn i salen.
Tekst: Solveig Brøste Sletta